вторник, 28 марта 2023 г.

День другий. Письменники - ювіляри: Андрій Бачинський


19 січня виповнилося 55 років Андрію Бачинському – українському письменникові, книги якого вже двічі ставали переможцями «Дитячої книги року ВВС» - у 2015 та 2022 роках.

Народився Андрій Михайлович 19 січня 1968 року в місті Калуш, Івано-Франківської області. З дитинства захоплювався пригодницько-фантастичними романами та конструюванням радіоприладів. Закінчив радіо-технічний факультет «Львівська політехніка». Згодом захопився письменницькою діяльністю.

У творчому доробку письменника повість «Неймовірні пригоди Остапа і Даринки» (2011), героїв яких Бачинський фактично списав зі своїх дітей — близнюків Остапа і Даринки ( з продовженням - «Канікули Остапа і Даринки» (2011)); дитяча повість «Детективи в Артеку, або команда скарбошукачів» (2014) з продовженням «Детективи з Артеку. Таємниці Кам'яних Могил» (2017); підліткова повість «Ватага Веселих Волоцюг» (2018), "З Енштейном у рюкзаку" (2019), «Трикутник Зевса» (2020).

У 2015 році повість Андрія Бачинського «140 децибелів тиші», що вийшла у Видавництві Старого Лева, стала переможцем літературної премії «Книга року ВВС» у номінації «Дитяча книга року ВВС». Книжка присвячена темі глухонімих підлітків. Прототипами героїв книжки стали діти з калуських інтернатів. Книга перекладена на інші мови та вийшла друком у Китаї, Словенії. Роман екранізовано. Дата прем'єри - 13 липня 2020 року.

Повість Андрія Бачинського "Примари Чорної діброви" здобула премію Дитяча книга року ВВС-2022. Це книжка про екологічні проблеми, які деякі українці вважали чи не найважливішими до 24 лютого. Автор зізнається, що здивований перемозі його книги у розпал війни, і каже, що зараз уже писав би її інакше. "Примари Чорної діброви" - це проза для підлітків і про підлітків, які намагаються врятувати яр свого села від забудовників, що обіцяють збудувати там аквапарк.

Пригодницькікнижки, які пише письменник зі Львова, ґрунтуються на історичних матеріалах. Автор каже, що був незадоволений, як викладають історію в школах та як малечі доносять інформацію під час екскурсій дорослі. Тому й вирішив писати сам. У своїх розповідях вказує лише справжні історичні події, дати, персоналії.  Вигадує тільки пригоди.  Андрій Бачинський пояснює, що його читачеві має бути не лише цікаво, а й пізнавально. Персонажами книжок  автор зробив власних дітей, каже, про своїх писати легше.

Інтерактивне завдання сайту Бібліоігротека пропонує поєднати анотації книг із зображеннями обкладинок і заохотить тих юних читачів, хто ще не знайомий з творчістю автора, обов’язково прочитати захоплюючі книги.

У бібліотеці гімназії є такі книги чудового сучасного письменника Андрія Бачинського:




Комментариев нет:

Отправить комментарий