воскресенье, 3 февраля 2013 г.

Визначено переможців премії імені Лесі Українки за найкращі твори для дітей


Минулого (2012) року вперше за час існування урядової Премії імені Лесі Українки було визначено переможця у номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва». Комітет з присудження винагороди під головуванням віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника з чотирьох претендентів відзначив художній фільм «Прикольна казка» режисерів Р. Ширмана та О. Фетісової.
Загалом, переможців визначали у чотирьох номінаціях.
У номінації «Літературні твори» усі члени Комітету з присудження урядової Премії ім. Лесі Українки за найкращі літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва віддали голоси за письменницю Тамару Коломієць і її збірки віршів «Де ховає сонце роси» та «Найперша стежечка».
Художник Владислав Єрко переміг у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва».
Національний академічний драматичний театр імені І. Франка отримав більшість голосів у номінації «Театральні вистави» за виставу «Кайдашева сім‘я» за твором І. Нечуя-Левицького.
«Можна говорити про прогрес у книговидавництві. Адже цього разу, як і в попередні роки, є з чого вибирати. На жаль, зовсім інша ситуація склалася в кінематографі. І це стосується загальної тенденції в мистецтві. Урядові премії могли б стати непоганим стимулом для українських митців», – підкреслив Васюник.
Кожен з переможців отримав по 10 тисяч гривень.
Під час засідання члени Комітету також підтримали пропозицію щодо необхідності збільшення суми грошової винагороди для підвищення престижу урядової Премії ім. Лесі Українки за найкращі літературно – мистецькі твори для дітей та юнацтва.
Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва отримала статус урядової 14 січня 2004 року.


















Комментариев нет:

Отправить комментарий