среда, 3 октября 2018 г.

Незабутня подія в моєму житті




Нещодавно мені пощастило стати учасником IX Львівського міжнародного бібліотечного форуму, організованого Українською бібліотечною асоціацією 19 – 22 вересня 2018 року у межах 25-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові». Цьогорічна тема Бібліотечного форуму: «Бібліотек@ – творимо свободу». Пленарне засідання «Свобода як пізнана необхідність» проходило у читальній залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, і відкрив його сам директор Наукової бібліотеки Василь Кметь. З великою зацікавленістю присутні прослухали доповідь «Філософія свободи» професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка відомого доктора філософських наук Вахтанга Кебуладзе, задавали йому багато питань. Президент УБА Ірина Олександрівна Шевчук представила доповідь з презентацією «Бібліотеки і свобода у контексті діяльності Української бібліотечної асоціації», розповіла про проектні ініціативи, професійне спілкування, медійну свободу сучасних бібліотекарів тощо («Бібліотеки – це про свободу. Свободу читати, свободу ідей, свободу спілкування» Ніл Гейман). Цього ж дня виконавчий директор УБА Ярослава Сошинська представила для обговорення проект Стратегії Української бібліотечної асоціації на 2019-2021 роки. Презентація проходила в приміщенні Порохової вежі – історичної та архітектурної пам’ятки Львова – та ще в такій оригінальній формі – стратегічні напрями і цілі діяльності УБА чергувалися цитатами з віршів Ліни Костенко, тому обговорення було активним і з суттєвими доповненнями. Затвердження Стратегії УБА планується на звітно-виборній Конференції у листопаді у м. Києві.
Пройшло вже більше тижня, як ми з колегою із КЗШ №99 Вікторією Гаркушею повернулися із Львова, але в розмовах з вчителями школи, колегами-бібліотекарями, думками повертаюся до зустрічей, подій і заходів обох форумів (ми, учасники Бібліотечного форуму, мали браслет-перепустку на творчі зустрічі та заходи Форуму видавців впродовж всіх 4 днів), що вразили і запам’яталися. Зацікавила робота студії «Покоління Z»: засідання круглого столу «Хто вам сказав, що діти не читають?» (в обговоренні брали участь дитячі письменниці – журналістка і книжковий оглядач Аліна Штефан та літературознавиця, заводійка книгоподій у Просторі Барабука Галина Ткачук); голова Молодіжної секції УБА Оксана Бояринова розповіла про ігрифікацію книжок як спосіб залучення покоління Y та Z до культури і читання (з досвіду видавництв Фінляндії, Польщі, Німеччини); а Анна Журавльова, представник Goethe-Institut в Україні, розповіла про німецькі книги з розширеною реальністю, які «читаються по-іншому». Цікаво, звичайно, але потрібні спеціальні пристрої, програми. Сподобалася лекція провідного бібліографа Національної бібліотеки України для дітей, експерта Книжки року, Коронації слова, письменниці Наталії Марченко «Свобода не читання, або Що робити, коли вибір є?» з її поглядом на проблему дитячого читання, наявності і різноманітності сучасних книжок і творчості дитячих письменників. До речі, саме тут сталася приємна незапланована зустріч з письменницею – віртуальним другом на Facebook Катериною Єгорушкіною. Звичайно, треба відмітити роботу студії «Освіта», де проведенням панельної дискусії «Бібліотека Нової української школи: реалії та перспективи» керувала голова Секції працівників шкільних бібліотек УБА Ірина Іванівна Хемчян, і було проведено дуже актуальний для нас науково-методичний семінар «Упровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи освітянських бібліотек» Інною Лобановською, членом міжвідомчої Комісії з питань упровадження Універсальної десяткової класифікації в Україні (з сертифікатом про участь та журналом з орієнтовним макетом Систематичного каталогу для шкільної бібліотеки!).
Із заходів в рамках 25 Міжнародного Форуму видавців хочу поділитися, по-перше, враженнями з презентації фотокниги «Донбас і  Мирні», виданої видавництвом «САМІТ-КНИГА» за сприяння Фонду Ріната Ахметова. Книга містить враження, спогади, фрагменти розповідей мирних жителів, волонтерів, співробітників Гуманітарного штабу Ріната Ахметова про війну на території Донбасу. Мета цього видання, за словами директора видавництва Івана Степурина, через конкретних героїв говорити про жертв війни, яка все ще триває. Це – Мирні, поранені діти та дорослі, люди похилого віку, що втратили рідних. Потрапивши у важкі обставини, вони не зламалися – вистояли, складають плани на майбутнє. Сьогодні кожна сім’я, яка живе на Донбасі, може розповісти свою історію про те, як вижили у тяжких умовах. На презентації були двоє хлопців – героїв книги, яким пощастило вижити, хоч вони досі лікуються після поранення у лютому 2015 року – Владислав Щербак та Артем Сотник. Вони все ще мало посміхаються і мають тверді наміри вистояти до кінця. Зустріч була дуже хвилююча. Маємо на бібліотеку примірник фотокниги «Донбас і Мирні» з автографами Влада та Артема.
Після оприлюднення результатів цьогорічного Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» узнала, що вперше було введено спецвідзнаку для творів інклюзівної літератури – літератури, що формує позитивне ставлення до людей з інвалідністю, з фізичними вадами, пишеться про них та для них, про особисте різноманіття. Тому завітала на презентацію збірки інклюзивних оповідань «Terra інклюзія 2018» Видавничого центру «12». Присутніми на зустрічі були, крім директора видавництва Олени Осмоловської, з восьми п’ять авторок цікавих, енергетично сильних оповідань та казки. Казку «Зайчик-Нестрибайчик та його смілива мама» написала Оксана Драчковська про свого особливого сина Назарчика. Мар’яна Лелик, авторка оповідання «Даруватиму тобі», впевнена: «Всі рівні перед Богом, всі мають потреби, які у всіх різні. Той, хто прочитає цю книгу, сприйматиме інклюзію як норму. Інклюзія – не «включення», а вживлення в наше звичне життя». Цю думку підтримує і сама Олена Осмоловська: «Книга «Terra інклюзія 2018» – щеплення добра нам всім». Відвідування презентації ще однієї книги Видавничого центру Олени Осмоловської «Тридцять перший меридіан» було заплановано мною заздалегідь. Йдучи на презентацію, я вже читала цю чудову книгу улюбленої дитячої письменниці Євгенії Пірог, здогадалася про Дмитра Ружевича як прототипа головного героя Петрика, сподівалася на зустріч з українським мандрівником на інвалідному візку Миколою Подрезаном. Та зустріч вийшла ще більш хвилюючою – нас познайомили з людиною сильної волі Іваном Маслюком, 22-річним хлопцем з обмеженими можливостями із Львівської області, який за допомогою вірних і надійних друзів на триколісному велосипеді з ручним приводом за 100 днів здолав відстань в 5000 км через 12 країн Європи для здійснення власної мрії – доторкнутися до Атлантичного океану. Цей хлопець не нарікає на долю, не скаржиться, ще й сам готовий допомогти іншій людині у здійсненні її мрії. Зараз Євгенія Пірог працює над продовженням книги «31 меридіан», а Олена Осмоловська має намір проїхати з презентацією книги регіонами країни. На мою думку, інклюзивна література потрібна, треба вчити наших дітей нормально сприймати і відноситися до людей з вадами здоров’я.
Форум – це місце зустрічі керівників та провідних фахівців бібліотек, науковців, викладачів закладів вищої освіти, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів Української бібліотечної асоціації. І було дуже приємно та пізнавально зануритися в  святкову і, одночасно, робочу атмосферу видатної події в Україні.





















Комментариев нет:

Отправить комментарий