суббота, 15 февраля 2014 г.

Книга тижня

Багмут І. Пригоди чорного кота Лапченка, описані ним самим. Блакитне плесо. Оповідання: Для сер. шк. віку. – К.: Веселка, 1973. – 304 с.: іл.
Весела, дотепна повість «Пригоди чорного кота Лапченка, описані ним самим» побачила світ порівняно недавно (у 1964 році), а скільки читачів знайшла вона! Та хіба можна не захопитися кумедними походеньками Лапченка, що з свого, «котячого» погляду бачить і оцінює людей, їхні вчинки. Повість має пригодницький характер. Кіт побував в різних людей і всюди поповнював свої знання і уявлення про навколишній світ.

У статті «Як писалися «Пригоди…» письменник Іван Багмут розповідає про прототип Лапченка: «У мене справді був чорний сибірський кіт, розумний, ласкавий, ввічливий, майстер муркотіти пісеньку.»

У 1959 році Всеволод Нестайко написав казкову повість «В Країні Сонячних Зайчиків». В Нестайковій книжці читача зустрічає Ластовинія, Королівство Глупої ночі, Печера Тридцять три лиха, Палац Чарівних казок. У казці є і таємничий незнайомець. Він з голови до ніг закутаний у чорний оксамитовий плащ, а його каптур низько насунутий на лоб. Тільки очі, ніби дві дірки, що зяяли темнотою, були видні на обличчі. Так зявився Пан Морок. Доводиться Сонячним Зайчикам вступити з ним у двобій, адже він з усіх сил намагається занурити у непроглядний морок Сонячну країну, хитрістю схиляє до злочину хлопчика Веснянку, щоб назавжди знищити добро.



Нестайко В.З. Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків: Казк. повісті: Для мол. шк. віку/ Мал. В.Г. Ширяєва. – К.: Веселка, 1988. – 365 с.: іл.


Комментариев нет:

Отправить комментарий